— Blog —

Buďte v obraze. Nechte se inspirovat. Informujte se. Rádi se s Vámi dělíme o naše zkušenosti
a zážitky. Na našem blogu popisujeme i věcně a strukturovaně, jak probíhají lezecké kurzy, kurzy lezení zajištěných cest nebo skialpové túry v Krkonoších.

Máte za sebou několik túr v domácích horách, výstupů po sjezdovkách, akcí s horským vůdcem a nyní byste se rádi vypravili do Alp sami? Připravit se můžete i v Krkonoších! Kurz SKIMO je speciálně zaměřen na plánování túr, pohyb po ledovci a na práci s lanem - jištění či spouštění.

Chcete se naučit jak se správně a rychleji, přesto bezpečně pohybovat v lehkých horských cestách? Spuštění, jištění, dobírání, zajištění na štandu a horská taktika? Chcete se dozvědět něco o vybavení na horské lezení? Tak k tomu slouží technika zkráceného lana. Rady a tipy horského vůdce UIAGM.

Nadšenců, kteří propadli pohybu na chlupatých lyžích, přibylo. Zvláště během lockdownu. Zkušenosti z Krkonoš mě přivedli k sepsání tucet postřehů, které by mohly pomoci ke zvýšení skialpové etikety. Když to nebude k poučení, tak alespoň k zamyšlení. Jestli máš nějaký další postřeh, pošli mi ho. Rád ho doplním a okomentuji.

Po dvou letech odkladů se podařilo v roce 2022 odjet na Island! A bylo to super, protože jsme se vrátili opálení a plní zážitků z lyžování v prašanu a se skalpem v podobě výstupu na Snæfellsjökull (1446 m) za pasem! Island je zážitek. Island se musí zažít!

Jedná se o krásnou horu, kterou máme moc rádi a rádi se sem vracíme. V malé vesničce Sulda (Sulden) panuje vždy pohoda a žádný spěch. Ortler, hora Obr se z veliké výšky na to naše pachtění dole. V seznamu máme několik výstupových tras. Můžete si vybrat. Můžete se zasnít. Můžete vyrazit!

Proč vystoupit na Grossglockner hřebenem Stüdlgrat? Výstup hřebenem Stüdlgrat je klasickou túrou, která však nic neztrácí ze své krásy ani náročnosti, přestože je docela populární trasou vedoucí na nejvyšší vrchol Rakouska - Grossglockner 3798.

Jak se navázat na střed nebo také na půlku lana jinak než na nebezpečnou liščí smyčku? Liščí smyčka může přepálit jistící oko sedáku! Jestli nevíte, jak se navázat jinak, tak koukněte na naše metodické okénko.

Běžný úkaz na stěnách nebo na skalách. Jestli vás někdo takto přepadne, nebude to lupič, ale váš lezec, kterého takto jistíte! Jistič se pekelně soustředí a jistí, co to jde. V pořádku. Ale co ty ruce? V tomto případě lano prochází jenom přes karabinu a kýbl tu neplní žádnou funkci. Brzdící ruka, která svírá lano pod kyblíkem či...

Dost šílený, ale stále rozšířený nešvar při dobírání na štand nebo na vršek pískovcové věže. Většinou to probíhá tak, že se prvolezec sedne na hranu skály a cvakne si kyblík do jistícího oka a dobírá.

Jak se navázat na střed nebo také na půlku lana bez karabiny a zároveň nepoužít nebezpečnou liščí smyčku? Jestli nevíte, tak koukněte na naše metodické okénko.