— Blog —

Buďte v obraze. Nechte se inspirovat. Informujte se. Rádi se s Vámi dělíme o naše zkušenosti a zážitky. 

Na našem blogu popisujeme i věcně a strukturovaně, jak probíhají lezecké kurzy, kurzy lezení zajištěných cest, alpské či tatranské výstupy nebo skialpové túry v Krkonoších.

Nástup na chatu Salmhütte je obvykle od Glocknerhausu (nutno využít placenou silnici) nebo též možno krásným výšlapem od chaty Glorer hütte (z parkoviště Luckner haus). Na nástup si rezervujte minimálně 3 - 6 hodin. Na chatě Salmhütte se sejdeme nejpozději v 18.00 hod. den před výstupem. Na chatě zkontrolujeme vybavení - případně dostanete další...

Ihla v Ostrve (1 890 m) je horolezecky dostupná štíhlá věž, která se vypíná v horní části západních srázů Ostrvy v blízkosti štítových stěn Zadní Ostrvy. Je výrazným a při pohledu od Popradského plesa nepřehlédnutelným prvkem ve strmých skalních stěnách nad plesem. Z vrcholu jsou krásné výhledy a díky skalním stěnám okolo si pořídíme i krásné fotky...

Výstup klasickou cestou na Gerlach Velickou próbou s horským vůdcem, patří k náročnějším výstupům jak po technické, tak i po kondiční stránce. Od hotelu Sliezsky dom ve Velické dolině, který je zpravidla východiskem pro výstup, nás čeká na přibližně 7 km chůze a lezení max. do obtížnosti II. UIAA cca 1 000 výškových metrů převýšení.

I Krkonoše a okolí nabízí skalní lezení a nejenom na žule. Můžete spojit svoji dovolenou v Krkonoších s lezením po skalách. Na některých skalách i s výhledem na hřebeny! Akce může být zážitková, ale i metodická.

Máte za sebou několik túr v domácích horách, výstupů po sjezdovkách, akcí s horským vůdcem a nyní byste se rádi vypravili do Alp sami? Připravit se můžete i v Krkonoších! Kurz SKIMO je speciálně zaměřen na plánování túr, pohyb po ledovci a na práci s lanem - jištění či spouštění.

Chcete se naučit jak se správně a rychleji, přesto bezpečně pohybovat v lehkých horských cestách? Spuštění, jištění, dobírání, zajištění na štandu a horská taktika? Chcete se dozvědět něco o vybavení na horské lezení? Tak k tomu slouží technika zkráceného lana. Rady a tipy horského vůdce UIAGM.

Nadšenců, kteří propadli pohybu na chlupatých lyžích, přibylo. Zvláště během lockdownu. Zkušenosti z Krkonoš mě přivedli k sepsání tucet postřehů, které by mohly pomoci ke zvýšení skialpové etikety. Když to nebude k poučení, tak alespoň k zamyšlení. Jestli máš nějaký další postřeh, pošli mi ho. Rád ho doplním a okomentuji.

Dokonalé alpské dobrodružství ti umožní dotknout se všech třinácti vrcholů pod dohledem toho nejvyššího - Ortleru: Pizzo Tresero, Punta Pedranzini, Cima Dosegù, San Matteo, Monte Giumella, Punta Cadini, Rocca Santa Caterina, Cima di Pejo , Punta Taviela, Monte Vioz, Palon de La Mare, Monte Rosole se závěrečným výstupem na legendární Cevedale.

Lomničák je s nadmořskou výškou 2 634 metrů druhou nejvyšší horou Vysokých Tater a Slovenska. Vrchol není přístupný po turistické značce. Využít můžete lanovku ze Skalnatého plesa, nebo podniknout výstup s profesionálním horským vůdcem.