Pár rad pro skialpové začátečníky

Nikdo nemůže umět všechno, a proto se s vámi dělíme o informace a hlavně o zkušenosti. Na svých akcích se setkáváme s úplnými začátečníky, kteří někdy evidentně tápou. Rádi pomáháme, protože se stává, že chodí do kopce se zajištěnými botami na sjezd, s podpatky i na rovině nebo dokonce i s vázáním přepnutým na sjezd. Proto jsme sestavili a nakreslili jsme pár rad pro úplné začátečníky a samouky.

Jak začít?

Nejlépe s někým, kdo už na tom někdy stál nebo tuhle aktivitu provozuje. Vyberte si klidně pro začátek nějaký jednoduchý terén, svah a rozumně dlouhou túru. Nemusí vám totiž sedět boty z půjčovny a túra se může proměnit v peklo. Mějte dost lepení na nohy.

Lockdown

Nezapomínejte, že boty se přepínají na chůzi a na sjezd. Různými systémy. Osvojte si přepínání a při chůzi mějte komín nezajištěný, aby se vám pěkně a pohodlně šlapalo.

Podkložky pod botou

Na rovině nepoužívejte podložky pod paty. Jako simulátor chůze z kopce to nefunguje!

Aby neujely lyže

Dávejte bacha při odlepování pásů z lyží, aby vám prkýnka neujely do doliny. Aktivujte si před tím brzdičky přepnutím vázání na sjezdový mód. Některá vázání to mají automaticky po otevření čelistí vázání.

Sedmimílové pásy

Vyždímejte z pásů maximum. Nebojte se tedy na rovině sklouznout a protáhnout krok. Tempo tak zůstává, ale zvýší se rychlost.

Vybavení

V batohu mějte podle náročnosti túry či plánované divočině náhradní oblečení, čelovku, lékárnu, lyžařské brýle (ideálně i helmu), záložní rukavice a lavinovou výbavu (lopatu a sondu). Mějte co nejmíň věcí pověšených na batohu. Při sjezdu je můžete poztrácet. A vyhledávač na sobě pod oblečením.

Do kopce

Do kopce se nechodí jenom přímo do svahu, ale ve strmém terénu se chodí tzv. "cik-cak". A je dobré se naučit skialpové otočky. V praxi se jich používá hned několik.

Z kopce

Jako začátečníci se klidně pro první jízdu na "neznámých" lyžích vyberte sjezdovku. Letos i pravděpodobně neupravenou.

A začít můžete třeba s českými horskými vůdci. Někteří jsou v Krkonoších doma. Ne jenom jako.

Skialpové ochutnávky v Krkonoších